Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


2 червня пішов з життя Яків Андрійович Савченко, справжній герой і моральний авторитет нашого колективу, який 17 років життя працював у нашому інституті.

Він був мужньою людиною, яка ставила перед собою благородні цілі: оборона батьківщини, розвиток науки та виховання молодого покоління. Його життєвий шлях був шляхом досягнення успіху у кожному з цих напрямів:

- в 16-річному віці пішов на фронт добровольцем, в 1944 став бійцем-розвідником 248 Одеської стрілкової дивізії, брав участь у штурмі Берліну, у ході якого був важко поранений на свій 20-й день народження. За свою звитягу та участь у бойових діях у роки Другої світової війни був нагороджений орденами та медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За оборону Одеси», «За звільнення Варшави», «За взяття Берліна», «За перемогу над Німеччиною», був кавалером трьох орденів «Червона зірка», орденів «Вітчизняної війни » І та ІІ ступенів, «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність» ІІІ ступеня;
- став учителем історії, а згодом – директором Яської школи, працював заступником директора з навчальної роботи Одеського медичного училища № 2, захистивши кандидатську дисертацію, багато часу присвятив роботі у сфері вищої освіти, завершивши свій трудовий шлях на посаді доцента кафедри філософії та соціально-політичних наук Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України;
- писав книги про Другу світову війну, партизанські рухи на Одещині. Особливу увагу він приділяв проведенню зустрічей з учнями та молоддю міста, вважаючи, що військово-патріотичне виховання підростаючого покоління – одна з найважливіших місій ветеранів Другої світової війни, а головне – був прикладом незламного духу, високих моральних цінностей та людяності.

Колектив інституту вдячний Якову Андрійовичу за те, що нам випала честь знати його особисто та пліч-о- пліч працювати з ним довгі роки. Світла пам'ять про нього назавжди залишиться в наших серцях.

Фотогалерея