Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


3 грудня 2019 року



З середини жовтня по 3 грудня 2019 року, на запрошення керівництва Одеської міської ради, Олеся Голинська, к.держ.упр., доц., доцентка кафедри економічної та фінансової політики ОРІДУ НАДУ при Президентові України, провела серію семінарів-тренінгів «Методика та порядок проведення гендерного бюджетного аналізу в Україні».

Відкриваючи перший з трьох запланованих семінарів, вона зазначила: «Місто Одеса – одне з перших великих міст України, яке сьогодні комплексно реалізує гендерний підхід у діяльності органів місцевого самоврядування. Саме фінансово складова має стати запорукою всеосяжності такого підходу – адже відомо, що в бюджеті міста затверджено традиційно значну кількість соціальних видатків, всі вони мають з розряду гендерно-нейтральних та гендерно-сліпих перейти в розряд гендерно-чутливих. Для цього нам потрібно дуже багато знань та навичок,… але наше місто завжди перебувало на вістрі бюджетних новацій, то ж і сьогодні ми повинні успішно засвоїти ці нові, апробовані в розвинутих економіках світу, технології гендерно орієнтованого бюджетування.»

Навчання проводилося під егідою управління сімейної та гендерної політики Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради, очолюваного Наталею Лисенко, яка особисто є палким прибічником впровадження гендерно орієнтованого підходу в практику публічного управління.

Загалом, у заходах брали участь більш як 120 керівників, фахівців та фахівчинь департаментів, управлінь, відділів та комунальних підприємств м. Одеси.

Представники головних розпорядників коштів міського бюджету, розпорядників нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів, опанували знання з засад гендерної політики, методики і порядку проведення гендерного аналізу бюджетних програм, ознайомилися з перспективами та можливостями використання його результатів для планування та прогнозування бюджету громади м. Одеса.

Зважаючи на фахову специфіку, представлений на тренінгах матеріал був особливо корисний учасникам та учасницям – адже всі вони щоденно здійснюють розрахунки за програмами соціального забезпечення різних груп населення і питання гендерної чутливості є частиною повсякденної роботи з такими програмами. Серед тем, які особливо зацікавили присутніх - гендерні розриви, їх обрахунок та шляхи подолання, врахування гендерного компоненту в показниках результативності, підходи до формування державних соціальних стандартів за гендерним принципом тощо. Цікавими також видалися практичні вправи, проведені у формі кейс-страді.

Особливо цікавим та змістовно наповненим, на думку Олесі Голинської, був заключний тренінг, організований для представників КНП (ЗОЗ) м. Одеси, комунальних установ освіти та служб у справах сім’ї та дітей. Важливі питання секторальних реформ у сфері освіти та охорони здоров’я розглядалися у призмі посилення гендерної чутливості та подолання гендерних стереотипів у повсякденній роботі педагогічного та медичного персоналу, тренером були представлені цікаві результати європейських та вітчизняних демографічних та соціо-економічних досліджень.

В процесі співпраці Олеся Голинська була запрошена до складу делегаток ІІ Одеської жіночої конференції, де виступила в якості експерта на першій панельній дискусії «Підвищення гендерної чутливості, подолання гендерних міфів та стереотипів».

Доценткою Голинською, на запрошення міського керівництва, проведено перший тематичний тренінг в м. Білгород-Дністровський, у його роботі брали участь більше ніж 50 представників бюджетної сфери міста. Саме цей захід став початком процесу впровадження системи гендерно орієнтованого бюджетування на рівні місцевих бюджетів Одеської області.

Фотогалерея