Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


В інституті відбулася конференція-симпозіум «Міжнародно-правові аспекти захисту цивільного населення в умовах збройних конфліктів»


26 лютого 2019 року в інституті відбулася конференція-симпозіум організована спільно з Об’єднаним конгресом азербайджанців України (далі – ОКАУ), що присвячена міжнародно-правовим аспектам захисту цивільного населення під час збройних конфліктів.
У заході взяли участь директор інституту Микола Іжа, перший заступник голови ОКАУ Наміг Талибов, директор Офіційного Представництва Бакинського Міжнародного Центру Мультикультуралізму Аурелія Григоріу, голова представництва ЗАТ «Азербайджанські залізниці» в Україні Натіг Нагієв, представники органів публічної влади, дипломатичних місій, ОБСЄ, закладів вищої освіти, громадських організацій, національно-культурних товариств та засобів масової інформації. У заході також взяли участь керівники та співробітники структурних підрозділів, науково-педагогічні працівники та аспіранти інституту.
Вітальним словом відкрив конференцію директор інституту Микола Іжа, який підкреслив важливість проведення діалогу між конфліктуючими сторонами в умовах збройних конфліктів. На початку заходу виступив член Національної спілки журналістів України Фаміл Джамал, який провів короткий екскурс в історію Кавказу, розповів про першопричини конфлікту в Нагірному Карабасі і його трагічні наслідки в місті Ходжали в 1992 році. Під час заходу, модератором якого виступив член ОКАУ Фазіль Аскеров, розгорнулася дискусія між учасниками конференції стосовно шляхів вирішення міжетнічних конфліктів та можливих способів примирення. Експерт ОБСЄ з конфліктних питань, фасилітатор Ольга Русєва підкреслила необхідність проведення переговорів між протиборчими сторонами з метою знаходження варіанту вирішення конфліктних ситуацій. Також екс-уповноважена з прав людини Республіки Молдова Аурелія Григоріу розповіла про толерантність азербайджанського народу та модель мультикультуралізму, яка підтримується на державному рівні в Азербайджані.
У ході азербайджансько-української конференції сторони запропонували різні інструменти щодо захисту цивільного населення в умовах збройних конфліктів. Також учасники заходу обговорювали діяльність міжнародно-правових організацій, що захищають права мирного населення закріплені у Женевських та Гаазьких конвенціях та міжнародних актах захисту прав людини.
Під час підбиття підсумків ще раз було наголошено на важливості захисту цивільного населення в умовах збройних конфліктів, толерантності та мирного співіснування між народами. Всі учасники висловили сподівання на проведення подібних заходів у майбутньому.


Фотогалерея