Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   З метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження спадкоємності традицій воїнів - переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України Президент України Петро Порошенко підписав Указ від 24 березня 2015 року №169/2015, згідно з яким 8 травня встановлено Днем пам'яті та примирення.
   Друга світова війна (1939–1945) стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найтяжчою трагедією в історії людства. Унаслідок бойових дій, репресій проти військовополонених і цивільного населення, а також голоду, хвороб та виснаження загинуло від 70 до 80 млн осіб, дві третини з яких – цивільні. Україна, яка з перших днів війни опинилась у центрі бойових дій, зазнала величезних втрат. Понад 2,5 млн. осіб загинуло на фронтах і близько 5,5 – 6 млн. військовополонених і мирних жителів стали жертвами воєнного протистояння нацистського і сталінського режимів. По відношенню до загальних втрат СРСР це становить 40 – 44 %. Серед величезних втрат Українського народу в Другій світовій війні найтяжчими були демографічні. Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення, значних деформацій у його національному, статевому, віковому та професійному складі. Сукупні демографічні втрати українців і громадян Української РСР інших національностей упродовж 1939–1945 років наразі оцінюються від 8 до 10 млн осіб. За твердженнями науковців, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45 % від збитку усього СРСР.
   Генеральна Асамблея ООН у Резолюції від 22 листопада 2004 року проголосила 8 – 9 травня днями пам'яті та примирення і запропонувала державам – членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни. 2 березня 2010 р. Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам-членам, організаціям у системі ООН, неурядовим організаціям та приватним особам відзначити відповідним чином ці дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни. На сьогодні більшість європейських країн відзначають завершення війни у Європі відповідно до цих пропозицій.
   В Україні з ініціативи громадських організацій уже кілька років проводяться заходи на вшанування пам'яті жертв війни 8 травня. Тому підтримка цих громадських ініціатив та приєднання України до рішень Генеральної Асамблеї ООН сприятиме консолідації українського суспільства, належному вшануванню пам'яті жертв Другої світової війни, впровадженню європейських принципів та підходів у політику пам'яті.
   За роки війни наша країна заплатила за свою свободу, право жити на рідній землі мільйонами життів українців. Це надзвичайно висока плата, щоб жити вільно на Батьківщині. Ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану дітям війни, які підняли країну з руїн, славимо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога. Важко знайти слова, якими можна було б передати всю безмежну вдячність, шану за мужність, незламність духу, самопожертву переможців у найжорстокішій війні, яку не знало людство. Ми завжди пам'ятатимемо ціну, яку заплатили наші батьки і діди за надану можливість наступним поколінням жити, народжувати і виховувати дітей у мирі та любові. Сьогодні, коли Україна відстоює свою незалежність, ми розуміємо, що війна – це перш за все спільна біда, переможців в якій немає, а є тільки жертви.
   Доземний уклін і безмежна вдячність Вам, дорогі ветерани, за вільну землю, за честь і гідність Батьківщини. Давайте будемо пишатися тим, що нам подарували наші предки – світом, свободою, щастям, непереможністю, вірою в Україну і всенародною любов'ю до рідної землі, яка дала нам життя!

Фотогалерея додається.