Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   04 травня 2017 року в інституті пройшов «круглий стіл» на тему: «Безпека та співробітництво в Чорноморському регіоні: історичні засади та сучасні виклики». Учасниками заходу, що проводився за ініціативи Генерального консульства Туреччини в Одесі, були турецькі дипломати та науковці, представники органів публічної влади Одеського регіону, співробітники, аспіранти, слухачі та студенти ОРІДУ НАДУ при Президентові України і Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова. Зокрема, у заході взяли участь: директор інституту, д. політ. н., проф. Микола Іжа, політик, громадський діяч, депутат Верховної ради ІІІ, VI та VII скликань Сергій Гриневецький, директор департаменту міжнародних зв’язків Одеської міської ради Світлана Боєва, радник голови Одеської ОДА Тетяна Лазарєва, директор Дипломатичної академії у м. Анкара д-р Месут Осджян, доцент кафедри міжнародних відносин Університету Бількент д-р Хакан Кірімлі, доцент Коледжу гуманітарних наук та історії соціальних наук у Стамбульському Університеті Шехіж д-р Кахраман Шакюл, Генеральний консул Туреччини в Одесі Джеміль Уфук Тогрул, другий секретар Посольства України в Туреччині к. політ.н. Євгенія Габер, доцент кафедри європейської інтеграції інституту, к.військ.н., ст.н.с., Олександр Остапенко. Модератором дискусії була завідувач кафедри української та іноземних мов інституту к.держ.упр., доцент Наталя Колісніченко.
   На початку з вітальним словом до аудиторії звернувся директор інституту Микола Іжа, який привітав гостей заходу, відзначив актуальність його тематики, наголосивши на тому, що Чорноморський регіон завжди мав та зберігає велике геополітичне значення, і побажав плідної роботи «круглого столу». Також з вітальним словами до присутніх звернулися д-р Месут Осджян, Світлана Боєва та Тетяна Лазарєва.
   Учасники представили доповіді та презентації відповідно до заявленої тематики: «25 років турецько-українських відносин: важливість інституційної кооперації» (Месут Осчжян), «Чорноморський регіон: між конфліктністю і кооперацією» (Сергій Гриневецький), «Українсько-турецькі відносини та їхня роль в регіональній системі безпеки» (Євгенія Габєр), «Міжнародна співпраця в освітній сфері як фактор забезпечення стабільності в Чорноморському регіоні», (Микола Іжа), «Аналіз військово-політичної обстановки у контексті сучасних загроз та викликів у Чорноморському регіоні» (Олександр Остапенко), «Турецько-українські відносини на початку ХХ сторіччя з акцентом на події 1918 року» (Хакан Кірімлі), «Українці та Московіти: погляд з Оттоманської імперії» (Кахраман Шакюл).
   По завершення доповідей відбулася жвава дискусія, під час якої українські та турецькі фахівці відповіли на численні запитання аудиторії, що стосувалися сучасних загроз та викликів у Чорноморському регіоні, розвитку українсько-турецького співробітництва у різних сферах, історичних аспектів відносин між країнами, підтримки України з боку Туреччини на сучасному етапі.
   Наприкінці заходу М. Іжа відзначив, що спільний українсько-турецький «круглий стіл» має стати початком розвитку академічної співпраці між ОРІДУ НАДУ при Президентові України та турецькими ВНЗ, а також висловив сподівання на те, що його проведення буде сприяти зміцненню добросусідських відносин між Україною та Туреччиною. У свою чергу, д-р Месут Осчжян подякував за можливість відвідати інститут і виступити перед аудиторією та висловив сподівання на продовження двосторонніх контактів. «Круглий стіл» викликав зацікавленість у регіональних засобів масових інформації, які взяли інтерв’ю у його провідних учасників.
   Завершився українсько-турецький захід урочистим прийомом, що відбувся в Генеральному консульстві Туреччини в Одесі.

Фотогалерея додається.