Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




Постановою Верховної Ради України «Про Державний герб України» від 19 лютого 1992 року
№ 2137-XII затверджено тризуб на герб України, вважаючи його головним елементом великого герба України. Разом з Конституцією, прапором і гімном України він є невід’ємною частиною офіційної символіки держави. Сьогодні зображення Державного герба України розміщується на печатках органів державної влади, грошових знаках, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ і т. п.
Зображення сучасного тризуба у 1992 р. розробила група українських геральдистів у складі А. Гречила, О. Кохан та І. Турецького. За основу вони взяли стародавній тризуб князя Володимира Великого. Він символізував поділ Всесвіту на небесне, земне й потойбічне. Окрім того, тризуб можна розуміти і як поєднання священних начал – Божественного, Батьківського й Материнського, – і як єднання трьох природних стихій – повітря, води й землі. Загалом існує близько 40 версій походження тризуба.
Вперше про тризуб як про офіційний державний герб України заговорили в 1918 році. Українська Центральна Рада пояснила його прийняття тим, що це є знак князівської влади і спадкоємності української державної традиції. Хоча з часів розпаду Київської Русі й до початку ХХ століття цей знак використовували мало. Символ тризуб зустрічався виключно в геральдиці родових гербів, міст чи в книгах. Як приклад цього можуть служити козацькі герби, в яких стилізовано зображувалися хрести чи якорі у вигляді тризубця.
Пропонуємо ознайомитись з архівними документами щодо створення Державного Герба України.


За матеріалами Інтернет-сторінок:
http://ridna.ua/2016/02/24-roky-tomu-rada-zatverdyla-tryzub-yak-derzhavnyj-herb-ukrajiny/
http://primetour.ua/uk/company/articles/-Gerb-Ukrainyi-.html
Презентація №1