Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




Згідно Указу Президента України № 806/2014 від 14.10.2014 р. з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці та українських козаків, встановлено Днем захисника України.
День захисника України – прекрасна нагода зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу предків, які ратними звершеннями здобували й відстоювали українську свободу та незалежність, а також висловити вдячність ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю та героям сьогодення – українським солдатам, які захищають суверенітет, територіальну цілісність, вшанувати тих, хто поклав на Сході своє життя. Ставлення людини до країни уособлюється у таких поняттях, як «Вітчизна», «Батьківщина», а найвищим проявом любові до рідної землі є готовність боронити її ціною власного життя. Захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави.
Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови – захисниці від ворогів має глибоке коріння і в Україні. Ця традиція прийшла до Русі з Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці. 1039 року він віддав народ Русі під опіку Божої Матері. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.
Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. Тоді ж виник новий тип ікони – «Козацька Покрова», де під омофором Богородиці зображуються українські ієрархи, гетьмани і козаки. Через шанобливе ставлення українського козацтва це свято почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність, захист кордонів і рідної землі, побратимство.
Козацтво унікальне, воно характерне саме для нашої держави, і без нього неможливо уявити нашу історію. Воно завжди було символом честі, сили і мужності нашого народу, уособленням національного характеру, дарувало історії яскраві зразки жертовного служіння Батьківщині, самовідданого захисту рідної землі. Козацтво є гордістю нашого народу, душею України, її надією і оберегом!
Вітаємо зі святом та бажаємо миру, злагоди, благополуччя та здоров’я!
Фотогалерея додається.