Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




   Модератори заходу: Крупник А.С., голова Асоціації, доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування, та Саханєнко С.Є., професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування. У проведенні заходу також взяла участь старший викладач кафедри Тодорова О.Л.
   Ключові питання, які були представлені до обговорення:
   • Механізми та форми захисту прав жителів периферійних територій в об’єднаних територіальних громадах Півдня України;
   • Представництво інтересів периферійних громад в органах місцевого самоврядування об’єднаних громад;
   • Розвиток демократії участі в об’єднаних громадах та вплив мешканців на вирішення питань місцевого значення.
   Розпочались дебати із вступного слова Андрія Крупника, керівника аналітичного відділу Асоціації, який зазначив, що нинішня модель управління об’єднаною громадою передбачає, що представляти інтереси периферійних сіл будуть обрані депутати та старости. Однак, на законодавчому рівні старости не наділені достатніми повноваженнями для впливу на порядок денний місцевої ради. Тому, актуально Статутом територіальної громади та Положенням про старосту наділити його необхідними повноваженнями. Важливо також, щоб самі мешканці долучатись до вирішення проблем власного села за допомогою створення ОСНів, проведення загальних зборів, громадських слухань.
   Учасниками дебатів – представники об’єднаних громад, фахівці МСВ – були поділені на два табори – прихильники моноцентричної моделі розвитку громади (коли створюється сильний центр, а всі периферійні громади залежать від нього) та прихильники поліцентричної моделі (коли в рамках обєднаної громади існує декілька сильних громад)
   На захист першої моделі виступила секретар Одеського офісу реформ Ольга Тодорова. На її думку, «очевидно, що сьогодні в Україні достатня кількість сіл та селищ є депресивними, оскільки чинна система адміністративно-територіального устрою не ефективна та потребує змін. Тому, в Україні остання два роки впроваджується реформа децентралізації та адміністративно-територіальна реформа. Вона передбачає об’єднання малих громад навколо сильного центру, який може надавати якісні послуги для населення, в тому числі для жителів периферійних громад. А з метою захисту периферійних громад у систему управління було введено посаду старости».
   Валентина Хриненко, депутат Березівської районної ради, на підтримку поліцентричної громади, зауважила, що на прикладі Розквітіської об’єднаної громади спостерігається ускладнення доступу до адміністративних послуг. Незадовільний стан доріг не дозволяє швидко добратись до центру громади, а програмою соціально-економічного розвитку не передбачено реалізацію проектів в периферійних громадах.
   Голова ж Розквітівської обєднаної громади зауважив, що, як голова – він, в першу чергу, буде віддавати пріоритети тим проектам, які забезпечуватимуть економічне зростання та пожвавлять місцеву економіку.
   Староста с. Іванівка, с. Покровка, с. Яселки Куцурубської об’єднаної громади Яковенко Оксана зазначила, що мінімальні повноваження старости не дають йому можливості впливати на рішення місцевої ради. Староста не має необхідної матеріально-технічної бази та ресурсів для ефективної роботи.
   Представник громадської організації «Захистимо Одесу разом» Юрій Мельник виступив на захист моноцентричної моделі розвитку громади, оскільки важливо створювати точки економічного зростання в сильних центрах громади, ефект від розвитку яких розповсюджуватиметься і на периферійні громади. Для розвитку економічно спроможного центру необхідне ефективне стратегічне планування розвитку громади та ухвалення Генерального плану.

Фотогалерея додається.