Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




    День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.
   9 травня 1950 року в п’яту річницю визволення Європи від фашизму міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман звернувся до народів європейських країн із закликом примиритись, об’єднатися і створити нову модель мирної співпраці держав – Європейський Союз, який би ґрунтувався на спільних інтересах і цінностях. Найголовнішими з них було проголошено мир, солідарність, демократію, верховенство права.
   Декларація Роберта Шумана стала першим кроком на довгому шляху до об’єднання Європи, заклала ідеологічні підвалини ЄС. Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “Європейському домі”. В Україні згідно з Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339 урочисті заходи проводять щорічно у третю суботу травня.
    На сьогодні День Європи є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Головною метою святкових заходів у рамках відзначення Дня Європи в країнах ЄС є поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей. Святкові заходи з нагоди Дня Європи в країнах-членах мають переважно культурно-мистецьку спрямованість.
   З 1997 року до святкування Дня Європи залучилися країни-кандидати на членство в ЄС. Головною подією в рамках святкування Дня Європи у більшості країн є культурно-розважальна програма, яка в різних країнах має форму художнього шоу, гала-концерту або карнавалу і проходить на центральній вулиці (площі) столиці. Участь у концертних заходах беруть як місцеві художні колективи та актори, так і запрошені з країн-членів ЄС.
   "Я вірю в Європу і вірю в європейські цінності, вірю в те, що роблю я і в те, за що люди виходили на Революцію Гідності - європейське майбутнє України. Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Євросоюзом, оскільки це - шлях до модернізації Української держави і зміцнення її незалежності. Наголошую - ми не звернемо зі шляху євроінтеграції. Україну, як і свободу, не спинити", - сказав Глава держави в інтерв'ю українським телеканалам.
   Вітаємо зі святом та запрошуємо до читальної зали ознайомитись з тематичною виставкою.