Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




   Щороку третьої суботи травня, згідно з Указом Президента України № 145/97 від 14 лютого 1997 року, відзначається професійне свято працівників науки.
   Сьогодні наука, незважаючи на труднощі, завдяки наполегливій праці наших учених має сучасні наукові школи та відомі технологічні розробки. Високий професіоналізм українських науковців дуже високо цінується у всьому світі. Наша країна має достатній науковий потенціал для прискореного розвитку за пріоритетними напрямками, серед яких актуальні для сьогодення адміністративні та економічні реформи, енергозбереження, раціональне природокористування, інформаційні та комунікаційні технології. Щиро бажаємо усім, чиє життя пов’язане з наукою, міцного здоров’я, щастя, невичерпного творчого натхнення, плідної праці та нових відкриттів в ім’я науки і на благо України!
   Згідно Постанови Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року
   № 971 «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році» ми також відзначаємо славетний ювілей - 440 років з часу заснування найстарішої науково-освітньої установи України та Східної Європи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії (нині – Національний університет «Острозька академія»), яка була заснована у 1576 році князєм Василем-Костянтинтином Острозьким. В основу діяльності Острозької академії було покладено традиційне для середньовічної Європи, однак цілком незвичне для українського шкільництва, вивчення семи вільних наук (граматики, риторики, діалектики, арифметики, геометрії, музики, астрономії), а також вищих наук: філософії, богослів’я, медицини. Спудеї Острозької академії опановували п’ять мов: слов’янську, польську, давньоєврейську, грецьку, латинську. Унікальність та оригінальність цього вищого закладу освіти виявилися й у тому, що тут уперше поєдналися два типи культур: візантійська і західноєвропейська. З Острозькою академією пов’язується ренесанс українського народу.
   Серед випускників академії — гетьман війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний, перший ректор київської братської школи Іов Борецький, лаврський архімандрит Єлисей Плетенецький, письменник Мелетій Смотрицький, автор знаменитої «Палінодії» Захарія Копистенський, відомий церковний і культурний діяч Ісакія Борискович та інші.
   Острозька академія припинила своє існування у 1636 році. Однак результати її діяльності не зникли безслідно. Сформований тут тип вищого навчального закладу був перенесений до Києва, звідки поширився до Молдавії та Москви.
   Пропонуємо до ознайомлення цікаву презентацію, яка знайомить нас з цікавою історію створення та відродження першого вищого навчального закладу України та Східної Європи.