Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   День Соборності України - знаменна історична подія, яка відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.
   Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого, яка бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст. ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси була вкрай важливою територіальна єдність України.
   Акт Злуки став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації та реальним кроком до об'єднання українських земель, який вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні. 22 січня 1919 року залишиться у пам’яті поколінь як день, який вперше підтвердив і скріпив всенародне прагнення бачити Україну єдиною та сформував підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України, утвердження національної ідеї.
   Указом Президента України від 13.11.2014 р. № 871/2014 встановлено щорічно відзначати 22 січня День Соборності України. «Ніхто й ніколи вже не зможе підірвати нашу єдність. З соборністю в думці, з єдиною Україною в серці ми всі разом назавжди будемо єдиною українською політичною нацією, в складі якої рівною мірою комфортно почуватимуться всі етноси», – зазначив Президент України Петро Порошенко.
   Вітаємо зі святом та запрошуємо ознайомитись в читальній залі бібліотеки інституту з виставкою літератури, присвяченої історії національного державотворення, розвитку ідеї соборності, становлення та розвитку вітчизняного державного управління.