Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



    День Європи - це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.
   9 травня 1950 року в п'яту річницю визволення Європи від фашизму міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман звернувся до народів європейських країн із закликом примиритись, об'єднатися і створити нову модель мирної співпраці держав - Європейський Союз, який би ґрунтувався на спільних інтересах і цінностях. Найголовнішими з них було проголошено мир, солідарність, демократію, верховенство права. Декларація Роберта Шумана стала першим кроком на довгому шляху до об'єднання Європи, заклала ідеологічні підвалини ЄС. Основна ідея загальноєвропейського Дня - кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі". Оскільки День Європи - 9 травня - збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять згідно з Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339 щорічно у третю суботу травня.
   На сьогодні День Європи є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Головною метою святкових заходів у рамках відзначення Дня Європи в країнах ЄС є поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей. Святкові заходи з нагоди Дня Європи в країнах-членах мають переважно культурно-мистецьку спрямованість.
   З 1997 року до святкування Дня Європи залучилися країни-кандидати на членство в ЄС. Головною подією в рамках святкування Дня Європи у більшості країн є культурно-розважальна програма, яка в різних країнах має форму художнього шоу, гала-концерту або карнавалу і проходить на центральній вулиці (площі) столиці. Участь у концертних заходах беруть як місцеві художні колективи та актори, так і запрошені з країн-членів ЄС. У 2014 р. День Європи на загальнодержавному рівні відзначатиметься 17 травня. Офіційну церемонію відкриття Дня Європи цього року у м. Київ планується провести на Михайлівській площі. Заходи з відзначення Дня Європи на регіональному рівні триватимуть з травня по червень 2014 року. У регіонах України планується провести конференції і круглі столи з євроінтеграційної тематики, виставки, культурно-розважальні програми, спеціалізовані заходи у навчальних закладах, тематичні екскурсії, спортивні змагання.
   Запрошуємо до читальної зали ознайомитись з тематичною виставкою "День Європи" та переглянути віртуальну виставку "Європейський Союз і Україна".