Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


Про фестивалі науки: історія та сучасність


   Фестиваль науки - це мультидисциплінарний науковий захід та ефективна, сучасна, інтерактивна форма спілкування, що має на меті створити середовище для комунікації з громадськістю.
   Фестивалі науки давно і успішно розвиваються в багатьох країнах світу, починаючи свій відлік з далекого 1831 року, дати створення Британської асоціації розвитку науки, де вчені отримали змогу дискутувати щодо останніх досягнень науки. Щорічні збори асоціації, які збирали чималу кількість слухачів (а з часом до них стала допускатися і публіка), щоразу відбувалися в різних містах і були найкращою формою пропаганди науки.
   В наші дні роль фестивалів науки невпинно зростає. Провідні країни світу пов'язують своє майбутнє з інноваційним шляхом розвитку і прагнуть заручитися підтримкою суспільства, розповідаючи людям, далеким від науки, про нові дослідження та експерименти, про користь такого шляху розвитку.
   Фестивалі науки сьогодні є найкращим світовим форматом популяризації науки. Найбільш відомими є такі: Британський (саме з якого все і починалось), Європейський науковий Фестиваль в Генуї, Кембриджський Фестиваль, Единбургський науковий Фестиваль, Австралійський Фестиваль науки. Такі свята науки відбуваються в Австрії, Норвегії, Данії, Німеччині, Фінляндії та багатьох інших країнах.
   На теренах України засновником Всеукраїнського фестивалю науки стала Національна академія наук України. Масштабний загальнодержавний проект стартував у 2007 році і має на меті як пропаганду, інформування про досягнення світової та вітчизняної науки, так і формування позитивного ставлення, інтересу та поваги до науки з раннього віку, підвищення престижу професії вченого та викладача в суспільстві. Прагнення зробити науку доступною для людей будь-якого віку сприяє розширенню масштабів та вдосконаленню методів його проведення. Щорічно Всеукраїнський фестиваль науки проводиться в Києві, в усіх обласних центрах України, багатьох районних центрах та навіть у селах.