Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


КЕРІВНИ КАДРИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ВИМОГИ ЧАСУ


Реформа системи охорони здоров’я передбачає кардинальні якісні зміни всіх функцій системи охорони здоров’я – управління цією системою, забезпечення її відповідними ресурсами, фінансування та надання вироблених цією системою послуг. Згідно зі Стратегією сталого розвитку «Україна – 2020» за вектором безпеки «особливу увагу потрібно приділити безпеці життя та здоров'я людини, що неможливо без ефективної медицини». Стратегія передбачає за вектором відповідальності здійснення, згідно з Національною стратегією реформування системи охорони здоров’я в Україні на період 2015 – 2020 років, реформи системи охорони здоров'я, яка входить в десятку першочергових для нашої країни.
Частиною успішного процесу реформування є достатня інформованість фахівців усіх спеціальностей в сфері охорони здоров’я та, у першу чергу, керівних кадрів щодо сучасних підходів управління в системі охорони здоров’я.
Згідно з Наказом МОЗ України від 31.10.2018р. № 1977 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я» однією з основних з-поміж інших кваліфікаційних вимог для обіймання керівних посад в закладах охорони здоров’я є вища освіта II рівня за ступенем магістра спеціальності галузі знань «Публічне управління та адміністрування».
Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (ОРІДУ НАДУ) вже більш ніж 20 років пропонує слухачам навчання в магістратурі зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування» за напрямом «Управління у сфері охорони здоров'я». З 2018 року термін навчання скорочений до 1 року 4 місяців (3 семестри), що значно прискорює процес підготовки.
Під час навчання в ОРІДУ НАДУ при Президентові України слухачі опановують інтегральну компетентність – здатність виконувати складні завдання та розв’язувати практичні проблеми у сфері публічного управління та адміністрування на засадах системності та комплексності, ефективності та результативності, відкритості та підзвітності, верховенства права та справедливості, лідерства та громадської участі, що передбачає здійснення інновацій та характеризується невизначеністю умов і вимог. Окрім вивчення загальних дисциплін зі сфери публічного управління та адміністрування, слухачі отримують наступні знання з дисциплін за напрямом «Управління у сфері охорони здоров'я»:

1. Політика і публічне управління у сфері охорони здоров’я: сучасні концептуальні та методологічні положення щодо формування публічної політики у сфері охорони здоров’я в умовах суспільних трансформацій в Україні; новітні концептуальні та методологічні положення щодо публічного управління у сфері охорони здоров’я в сучасних умовах України.
2. Фінансово-економічні засади державного регулювання охорони здоров’я: закономірності та концептуальні положення фінансування системи охорони здоров’я в умовах ринкової економіки.
3. Управління охороною громадського здоров’я: основні закономірності розвитку управління охороною громадського здоров’я в сучасних умовах України; методи та інструменти покращення і розвитку управління охороною громадського здоров’я в умовах суспільних трансформацій.
4. Стратегічне управління у сфері охорони здоров’я: теоретико-прикладні засади стратегічного управління та його інструменти в системі охорони здоров’я; основні моделі управління змінами; зарубіжний досвід управління змінами у сфері охорони здоров’я для адаптації в Україні.
5. Менеджмент в системі охороні здоров’я: основи менеджменту в охороні здоров’я в умовах суспільних трансформацій; стандартизація, ліцензування та акредитація, управління якістю.

Навчання за спеціалізацією «Управління в сфері охорони здоров'я» дає діючим та майбутнім керівникам унікальну можливість набути:
• системного погляду на місце і роль сфери охорони громадського здоров'я в політичній і соціально-економічній системі держави;
• зрозуміти взаємозв'язок рівня громадського здоров'я та тих процесів, які відбуваються в країні;
• з'ясувати роль державної, регіональної політики, публічного управління, місцевого самоврядування в забезпеченні збереження, зміцнення і відновлення громадського здоров'я, функціонування системи охорони здоров'я та конкурентоздатності закладів охорони здоров'я.

Навчання зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування» за напрямом «Управління у сфері охорони здоров'я» є привабливим для осіб, які у наступному побажають взяти участь у конкурсі на керівні посади медичних підприємств, працювати в органах публічного управління у сфері охорони здоров’я, зокрема й громадського здоров’я. Однією з обов’язкових передумов для досягнення успіху у такому конкурсі є наявність ступеня магістра публічного управління та адміністрування за спеціалізацією «Публічне управління у сфері охорони здоров’я». У даному випадку цей вид підготовки магістрів є цікавим не тільки для осіб з вищою медичною освітою, а й для осіб і з іншою освітою (біологічного, економічного, юридичного та іншого спрямування), які захочуть стати професійними публічними менеджерами у галузі охорони здоров’я.
Навчання в магістратурі зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування» за напрямом «Управління у сфері охорони здоров'я» в ОРІДУ НАДУ при Президентові України буде корисним для осіб, які бачать себе:
• керівниками та службовцями органів публічного управління та місцевого самоврядування у сфері охорони здоров'я;
• адміністративним персоналом / менеджерами закладів охорони здоров'я всіх форм власності;
• політичними та громадськими діячами, співробітниками політичних і громадських організацій у сфері охорони здоров'я.
З нашого погляду, освоєння діючими та майбутніми керівниками нових знань, вмінь та навичок може створити критичну масу фахівців, здатних як підвищити конкурентоздатність медичних підприємств, так і радикально змінити систему охорони здоров’я, зробити її ефективною, результативною, ощадливою, доброзичливою й такою, що є прийнятною та корисною для громадян України.

Більш детальна інформація на сайті ОРІДУ НАДУ при Президентові України www.oridu.odessa.ua або за адресою: м. Одеса, вул. Генуезька, 22.
Відповіді на питання щодо вступу на навчання до магістратури можна отримати в приймальній комісії за телефонами:
(048) 705-97-12; (048) 705-97-11; (048) 705-97-13.
Бабова І.К., д. мед. н., професор кафедри гуманітарних та соціально-політичних наук Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України
Корвецький О.Д., к. мед. н., доцент кафедри гуманітарних та соціально-політичних наук Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

Фотогалерея