Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


Презентація виставки архівних документів «Українська дипломатія 1917-1924 рр.: зародження національних традицій»


26 листопада 2018 року в читальному залі ОРІДУ НАДУ при Президентові України відбулася презентація виставки архівних документів «Українська дипломатія 1917-1924 рр.: зародження національних традицій». На заході були присутні студенти, викладачі ОРІДУ НАДУ при Президентові України та представники МЗС України в Одесі.
Виставку відкрив перший заступник директора інституту Микола Попов, який зауважив, що тематики виставки на сьогодні надзвичайно актуальна, оскільки країна знову змушена відстоювати свою державність на міжнародній арені.
З вітальним словом до присутніх звернувся тимчасово виконуючий обов’язки представника МЗС України в Одесі Сергій Орлов, який ознайомив присутніх з історією молодої Української держави, підкреслив, що сто років тому українці відстоювали свободу і незалежність, як і сьогодні відстоюють її у боротьбі з російською агресією.
Презентацію виставки провела Білоусова Лілія Григорівна кандидат історичних наук, заступник голови наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. Яка зазначила, що організатори виставки: Міністерство закордонних справ України, Державна архівна служба України та Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин.
Головна мета заходу – сприяння обізнаності державних службовців про події, які передували появі України на міжнародній арені.
У експозиції представлено документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного, Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державного архіву м. Києва, Наукової бібліотеки імені О. Ольжича, Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, надані закордонними дипломатичними установами України документи із зарубіжних архівів (Національного архіву Фінляндії, архіву МЗС Фінляндії, Дипломатичного архіву МЗС Румунії) та інше.
Документи виставки подано в 17-и тематичних блоках, які зображають ключові події зовнішньополітичної діяльності Української Народної Республіки та Української Держави, закладання підвалин традицій української дипломатії. Архівна інформація засвідчує суголосність сьогоденню багатьох викликів того часу, які доводилося долати українській дипломатії.
Захід проведено за співпраці представника МЗС України в Одесі, наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, відділу комунікацій і бібліотеки інституту.
Після завершення заходу заступник директора інституту Микола Кісеолар побажав присутнім міцного здоров’я та мирного неба, а завідувач кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою Валентина Кривцова, від імені всіх присутніх, подякувала організаторам за цікаву та корисну розмову.