Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   27 березня 2018 року в інституті пройшла творча зустріч Василя Степановича Куйбіди, президента Національної академії державного управління при Президентові України. Під час заходу презентував власні творчі досягнення та життєвий шлях і творчість матері – Катерини Михайлівни Мандрик-Куйбіди української поетеси, громадсько-політичного діяча, учасниці визвольних змагань, довговічного політв'язня.
   На заході були присутні науково-педагогічні працівники, керівники структурних підрозділів інституту, слухачі, студенти та представники Національної спілки письменників України в Одеській області, Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України
   Захід розпочався із вітального слова директора інституту М.М. Іжі, який висловив вдячність Василю Степановичу за його чудову ініціативу, щодо проведення творчої зустрічі, метою якого є популяризація українських письменників та поетів, ознайомлення з історією України на прикладі простих громадян, та найголовніше – патріотичне виховання студентської молоді та представників інституту.
    Він коротко розповів найтрагічніші моменти в житті Катерини Михайлівни, яка була засуджена по статтях 54-1а та 54-ІІ КК УРСР, як «особливо небезпечний злочинець» на 10 років суворого режиму. В Україну зі спец поселення, повернулася у 1964 році. Реабілітована 25.07.1991 році.
   Однак попри тяжкі випробування, що випали на її долю, писала вірші, нариси, оповідки, збирала фольклор – понад 170 пісень, записаних з голосу Катерини Куйбіди. Під час заходу була презентована ювілейна збірка поезій «Вибрані твори» Катерини Мандрик-Куйбіди. Нині, у час війни на сході України з московською ордою за кожен клаптик рідної землі, за право вільно жити у своїй країні, вогненна поезія Катерини Мандрик-Куйбіди є актуальною та надає нових сил у боротьбі за українську державність.
   Захід продовжився презентацією книги Василя Степановича Куйбіди «Розпізнавання голосів», що супроводжувалась декламуванням віршів та прослуховуванням пісень Квітки Цисик на його вірші.
   Необхідно відмітити активну участь у обговоренні творчості представниками Національної спілки письменників України в Одеській області та Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України, які із задоволенням ділилися враженнями про почуте.
   Микола Михайлович подякував всім за активну участь у обговоренні презентованої творчості, цікаві розповіді, зворушливі вірші та невимушену атмосферу творчої зустрічі, наголосивши на необхідності та актуальності проведення подібних заходів.

Фотогалерея додається.