Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)


02 травня 2019 року


За доброю традицією, директор інституту Іжа Микола Михайлович та колектив інституту сердечно привітали із 95-річним ювілеєм справжнього героя, людину з великим серцем, непохитною вірою у наше майбутнє – Якова Андрійовича Савченка, кавалера трьох орденів «Червона зірка», орденів «Вітчизняної Війни» І та ІІ ступенів, «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність» ІІІ ступеня, медалей «За оборону Одеси», «За звільнення Варшави», «За взяття Берліна», «За перемогу над Німеччиною», доцента, кандидата історичних наук.
Савченко Я.А. народився 02 травня 1924 року в селі Коржова Черкаської області. Нелегке дитинство пройшло у дитячих будинках. Після початку Другої світової війни він із товаришами хотів записатися добровольцем Червоної армії, але спроба була невдалою. У кінці червня 1941 року його мрія здійснилась і він став бійцем винищувального батальйону Одеського Приміського району. У роки окупації Одеси був розвідником підпілля. З 10 квітня 1944 року – розвідник 248 Одеської стрілецької дивізії 902 полку. Брав участь у штурмі Берліну. У ніч з 01 на 02 травня 1945 при штурмі рейхсканцелярії був важко поранений.
Трудова діяльність ювіляра завжди була пов’язана з вихованням підростаючого покоління на зразках мужності, героїзму та любові до своєї Батьківщини. Він пройшов шлях від директора середньої школи до доцента кафедри філософських та суспільно-політичних наук нашого інституту, в якому 17 років викладав історію України.
Вихованець дитячого будинку, він все життя допомагає молоді знайти свій шлях у житті. «Головне в житті доброта. Я завжди допомагав людям, працюючи в медучилищі, школі, академії, і буду допомагати всім, хто в цьому потребує. І це, повірте, повертається сторицею», - впевнений Яків Андрійович.
Микола Михайлович з колегами тепло поздоровив з ювілеєм, побажав міцного здоров’я та подякував за багаторічну співпрацю з інститутом. Ювіляра також привітав український політик, народний депутат України III-VIII скликань, президент Національного університету «Одеська юридична академія» Ківалов С.В.
Напередодні відзначення Днів пам’яті та примирення й Дня Перемоги над нацизмом ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та висловлюємо глибоку шану дітям війни, які підняли країну з руїн, славимо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога. Важко знайти слова, якими можна було б передати всю безмежну вдячність за мужність, незламність духу, самопожертву переможців у найжорстокішій війні, яку знало людство. Ми завжди пам’ятатимемо ціну, яку заплатили наші батьки і діди за надану наступним поколінням можливість жити, народжувати і виховувати дітей у мирі та любові.

Фотогалерея