Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   Нагадаємо, що серед 258 предствників з різних областей України І.Ф. Усатюк був делегованим на даний форум від Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) 3 березня 2017 року. Наводимо фрагменти деяких його вражень про з`їзд.
   На з`їзді відбулася відверта професійна дискусія, що підвела підсумок діяльності НСЖУ протягом останніх 5 років та визначила напрями подальшого розвитку організації, котра об'єднує сьогодні близько 20 тисяч членів. Майбутнє організації такого масштабу — це не лише її внутрішня справа. Це — складова розвитку всієї української журналістики. А отже — питання інформаційної безпеки держави та свободи слова як фундаментальної цінності демократичного європейського суспільства. Адже європейський вибір України — це не лише безвізовий режим, а й насамперед забезпечення дотримання європейських стандартів у всіх сферах життя всередині держави.
   В результаті виборів делегати з`їзду головою НСЖУ обрали Сергія Томіленка. Представляючи свою програму, він заявив, що продовжить поступальний розвиток й омолодження найбільшої журналістської організації країни. Базовий ключовий виклик для НСЖУ – це бути сучасними, ефективними у допомозі журналістам. Темою номер один для українського медіасередовища на сьогодні є захист прав журналістів і їхня фізична безпека. «Спілка залишатиметься авторитетною і незалежною. Вона не буде управлятися з Адміністрації Президента або інших органів, кожна ланка й кожен член спілки буде відчувати себе частиною єдиної команди», - заявив він.
   Склалося враження, що Сергій Томіленко здатний зберегти єдність Спілки та наростити її потенціал, оскільки вже довів конкретними справами свою відданість Спілці та основоположним принципам її діяльності. Він є достатньо вдумливою, врівноваженою та самокритичною людиною, яка пройшла всі щаблі у журналістиці — як успішну роботу на чолі регіональних друкованих та інтернет-видань, обласної організації НСЖУ, так і в цілому плідну працю в керівництві Спілки, має авторитет у владних кабінетах України та у відповідних міжнародних інститутах. Людина, яка може і зможе надалі об'єднувати на благо Спілки енергію молодості та досвід ветеранів, можливості сучасної цифрової епохи та багаторічний досвід української журналістики.
   Цікавими й корисними виявилися конференції з делегатами з`їзду, що були проведені 21 квітня 2017 року.
   Перша з них була присвячена проблемам фізичної безпеки журналістів та боротьби із безкарністю (спільно з з Міністерством інформаційної політики України) за участю директора Бюро Представництва ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень) Фране Мароєвич, помічника Генерального секретаря Міжнародної федерації журналістів (Брюссель) Олівером Мані-Кьорл, спеціаліста Сектору комунікації та інформатики ЮНЕСКО (Париж) Маріус Лукашюнас.
   На іншій конференції йшлося про реформування місцевих газет і розвитку Суспільного мовлення. Головними експертами на ній були: Богдан Червяк, перший заступник голови Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України; Костянтин Григоренко, секретар НСЖУ, керівник робочої групи НСЖУ з питань реформування місцевих газет; Світлана Остапа, заступник голови Наглядової ради НСТУ; Людмила Опришко, медіаюрист, ГО «Платформа прав людини»; Олександр Бурмагін, медіаюрист, ГО «Платформа прав людини».

Фотогалерея додається.