Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)




Міжнародний день рідної мови відзначається щорічно, починаючи з 2000 року. Це свято було започатковане у 1999 році на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО та спрямоване на підтримку мовного та культурного розмаїття. За оцінками фахівців, із 6000 мов, які нині існують, більшість знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року відповідно до розпорядження Президента України №34/2002-рп «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови». За недовгий час свого існування це свято вже стало традиційним; прийшло розуміння того, що втрата народом своєї мови – це втрата не лише власного обличчя, це втрата унікальної власної душі. Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь, дозволяє передати їх нащадкам, пробуджує інтерес до пізнання світу, сприяє виявленню поваги до нашого минулого та об’єднує людей незалежно від місця і часу їхнього проживання.
Українське слово набирало сили на пергаментах Нестора Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І.Нечуєм-Левицьким, П.Мирним, М.Коцюбинським, Л.Українкою та багатьма іншими видатними українцями. Давньою українською мовою написані козацькі державні документи і хроники. З XIV по XVIII ст. на теренах України побутувала староукраїнська мова, яка активно використовувалася як писемна. Поява новоукраїнської мови, яка згодом стала сучасною літературною, датується ХІХ ст. Лексично багата й витончена українська мова досконало передає найтонші смислові нюанси у творах Гомера й Овідія, Сервантеса й Шекспіра, Пушкіна й Міцкевича. Максим Рильський, Микола Бажан, Микола Лукаш залишили цілі бібліотеки перекладної літератури. Сьогодні важко знайти у світовій літературі видатну поему чи роман, які не мали б українського перекладу.
Тож давайте не забувати, що збереження мови не просто залежить від кожного з нас, а є нашим обов’язком, своєрідним внеском у збереження світової культурної спадщини. Бережімо рідну мову, віднаходячи в ній всі духовні скарби поколінь, силу нашого сьогодення і впевненого поступу у майбутнє!
Вітаємо всіх з цим святом і запрошуємо ознайомитись у читальній залі інституту з виставкою, яка присвячена святкуванню Міжнародного дня рідної мови.
Презентація №1 Презентація №2