Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   7-11 травня 2018 року слухачі 2-го курсу денної форми навчання спеціалізації «Регіональне управління» : Новак Наталія та Орлова Анна, - у складі групи слухачів факультету публічного управління та адміністрування на чолі з першим заступником директора інституту Миколою Поповим та деканом факультету Ігорем Куспляком взяли участь у семінарі «Державне управління в Польщі: завдання та обов’язки», який відбувся у Національній школі публічного адміністрування ім. Леха Качинського (KSAP, м. Варшава).
   Під час проведення семінару слухачів та керівництво інституту ознайомили з системою публічного управління та цивільної служби Польщі, законодавчою базою, Конституцією Польщі, принципами субсидіарності, допоміжності та децентралізації. Крім того було роз’яснено особливості функціонування органів місцевого самоврядування та наголошено, що адміністрації не можуть керувати органами місцевого самоврядування.
   На базі KSAP було проведено два цікавих тренінги на тему «Лідерство в управлінні» (7 травня 2018 р.) та «Корупція та аномія – соціальні та психологічні фактори» (10 травня 2018 р.).
   Також слухачі дізналися, що в Польщі існує поділ службовців: Civil Service Employee, які працюють за контрактом, та Civil Servant, які мають кращі умови, а саме: вищу заробітну плату, більшу відпустку, їх важко звільнити, вони мають можливість перевестись на іншу посаду, але у них немає права мати додаткові доходи.
   Під час семінару, було роз’яснено, що слухачі KSAP мають 2 стажування в Польщі і за кордоном, після закінчення працевлаштовуються до урядових адміністрацій, місце роботи пропонує Голова цивільної служби, відбір проходить на основі рейтингу.
   9 травня відбулося виїзне заняття до гміни Гродзук Мазовецький, війт та його команда ознайомили слухачів ознайомили з інфраструктурою гміни, особливостями оподаткування, дохідною та витратною частинами бюджету, особливостями субвенції та дотації, особливостями функціонування комунального підприємства, особливостями соціальної допомоги та соціальної політики. Війт наголосив, що умовами ефективного функціонування гміни є: свобода, конкуренція та адміністрація, а для ефективного розвитку має бути: гарна реклама для залучення представників бізнесу та інвесторів, розвинена інфраструктура, генеральний план, тобто земля має бути власністю гміни, необхідно перемогти корупцію та на 5 років звільнити територію від оподаткування.
   Представники інституту відвідали Парк Королівські Лазінки та Музей історії польських євреїв POLIN. 7 травня було організовано цікаву екскурсію Старим містом та ознайомлено слухачів та керівництво інституту з історичними та культурними пам’ятками Варшави, особливостями історичного розвитку міста, традиціями Польщі та кулінарними особливостями країни.
   Слухачі та керівництво інституту отримали багато цікавих вражень від Польщі та Варшави, задоволені організацією культурних та навчальних заходів, сповнені надії на подальшу плідну співпрацю з партнерами.

Фотогалерея додається.