Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   З 26 по 30 березня 2018 року в рамках компоненти 2 «Розбудова потенціалу» швейцарсько-української програми EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» в Одеському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України на базі Одеського центру інновацій в електронному урядуванні проводився тренінг з питань е-урядування та е-демократії для публічних службовців Одеській області.
   У проведенні тренінгу були задіяні фахівці у сфері електронного урядування та електронної демократії вищих навчальних закладів м. Одеса, Одеської міської ради, Одеської державної обласної адміністрації та комунального підприємства «Обласний інформаційно-аналітичний центр», програми EGAP «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» та проекту EGO4UKRAINE.
   Концептуальні засади електронного урядування та електронної демократії, нормативно-правове забезпечення вищезазначеної сфери, основи та стратегії реалізації, практика впровадження електронних інструментів муніципалітетами розглядалися з різних точок зору Андрієм Семенченко, професором, доктором наук з державного управління, керівником компоненти 2 «Розбудова потенціалу» програми EGAP, Ярославом Гапановичем, к. наук з держ. упр., керівником центру ОНАЗ ім. О. С. Попова, Сергієм Кареліним, к.п.н., керівником компоненти 4 «Національна політика» програми EGAP та Ігорем Куспляком, к.п.н., доцентом кафедри електронного урядування та інформаційних систем ОРІДУ НАДУ при Президентові України.
   Дуже цікаві обговорення з питань використання технології блокчейн в державному управлінні (модератор Олексій Зелів’янский, керівник компоненти 1 «Електронні послуги» програми EGAP) та технічного аспекту взаємодії електронних реєстрів – інтероперабельність даних (модератор Юрій Копитін, старший експерт з питань інтероперабельності інформаційно-комунікаційних технологій EGOV4UKRAINE) пройшли в режимі відеоконференції.
   Практичні питання, щодо надання адміністративних послуг у електронному вигляді, а також проблеми автоматизації діяльності центрів надання адміністративних послуг були розглянуті Ігорем Куспляком.
   Із зацікавленістю пройшли обговорення новацій Одеської міської ради під модерацією Володимира Попова, заступника директора департаменту інформації та зв’язків з громадськістю Одеської міської ради, були проаналізовані інструменти е-урядування та е-демократії на місцевому рівні. Була розглянута платформа «Соціально активний громадянин» (https://citizen.omr.odessa.ua), яка підтримує наступні інструменти е-демократії: подання петиції, запропонування проекту (ідеї) в рамках проекту «Громадський бюджет» та громадське обговорення найактуальніших проблем міста. Заслуговує на увагу і платформи «Єдиний центр звернень громадян» (https://1535.omr.odessa.ua/), твій депутат міської ради (https://deputat.omr.odessa.ua/), громадський транспорт м. Одеса (https://transport.odessa.ua/) та інформаційні ресурси управління архітектури та містобудування (http://ombk.odessa.ua/) та департаменту охорони здоров’я.
   Під модерацією Юрія Пігарєва, к.ф.-м..н., доцента, завідувача кафедри електронного урядування та інформаційних систем ОРІДУ НАДУ при Президентові України, пройшли дискусії з проблемних питань ІТ-архітектури системи е-урядування, доступу до публічної інформації та роботою з публічною інформацією у форматі відкритих даних.
   Інноваційні методики викладання та використання хмарного середовища Google в організації процесу підвищення кваліфікації публічних службовців з е-урядування та е-демократії були висвітлені Іриною Макаровою, к.т.н., доцентом кафедри електронного урядування та інформаційних систем ОРІДУ НАДУ при Президентові України.
   На протязі проведення тренінгу були організовані контрольні заходи у вигляді проміжних тестувань з теоретичних питань е-урядування та е-демократії, доступу до публічної інформації, цифрових комунікацій, інформаційних технологій як антикорупційний чинник, захист інформації та інформаційна безпека, електронні послуги та загальне підсумкове тестування по усім напрямкам тренінгу.
   Усі слухачі активно брали участь в обговоренні питань у сфері е-урядування та е-демократії та успішно здали усі контрольні випробування. На при кінці усім слухачам були вручені сертифікати відповідного зразку.

Фотогалерея додається.