Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності щороку в третю неділю травня по всій Україні проводяться різноманітні заходи, присвячені Дню пам’яті жертв політичних репресій, який встановлено Указом Президента України №431/2007 від 21-го травня 2007 р.
   В цей день ми згадуємо кожного, хто став жертвою політичних репресій часів тоталітарного режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадуємо знищених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. Мільйони людей рішеннями сталінської влади було безпідставно оголошено «ворогами народу», страчено фактично без суду і слідства, приречено на муки та голодну смерть у таборах чи на засланні. Репресій зазнавали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни. 2 червня 1937 р. було прийнято постанову Політбюро ЦК ВКП (б) «Про антирадянські елементи», відповідно до якого 5 серпня 1937 р. вийшов наказ НКВС СРСР, який поклав початок масових репресій. Вже до середини листопада 1938 р. без суду було винесено 681 692 смертних вироків, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн. людей було відправлено в табори. Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рр. жертвами розкуркулення стали понад 2 млн. 800 тис. осіб. У зв’язку з цим Президент України доручив СБУ і уряду видати книгу, оприлюднити документи і матеріали про масові політичні репресії 1937-1938 років, поширити їх на іноземних мовах за кордоном.
   Биківнянські могили – найбільш живий свідок комуністичного терору, найнеспростовніший доказ злочину проти людства, такого ж масштабного, як ті, що вчинені в Катині, Аушвіці, Бухенвальді, Бабиному Яру, на Соловках. Звертаючись до присутніх у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили», Петро Порошенко нагадав, що кожен клаптик цієї землі просякнутий кров'ю невинно вбитих українців і представників інших національностей тодішньої УРСР - росіян, поляків, євреїв. Серед них не «вороги народу», «шпигуни» і «диверсанти», натомість - звичайні селяни і робітники, вчителі, священики, науковці і письменники, які любили свою землю та мову. Також глава держави зазначив, що заповідник є місцем вшанування не лише загиблих у Биківні, а й усіх тих, хто поліг від рук репресивних органів по всій Україні і похований у безіменних могилах та підкреслив, що сучасні українці мають не лише пам'ятати, а й зробити все, аби такі трагічні події більше не повторилися в історії нашої держави. «Ми відчуваємо відповідальність за живих, за тих, хто сьогодні будує нову європейську демократичну Україну. І Україна має стати заможною і квітучою в ім’я світлої пам’яті тих, чиїми життями написана наша історія», - сказав Президент України.
   Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру. Наш обов’язок – пам’ятати, передавати нащадкам правду про минуле, гідно вшановувати загиблих співвітчизників.



фотогалерея