Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



   23 травня 2014 року виповнюється 95 років Одеській державній кіностудії художніх фільмів. Одеська кіностудія веде свою історію з 1907 року. Саме тоді кінематографіст М. Гроссман почав знімати одні з перших вітчизняних фільмів та створив кіноательє "Мірограф", яке потім переросло в кінофабрику. На дачній ділянці №16 по Малофонтанскій дорозі (зараз Французький бульвар) він побудував скляний знімальний павільйон. Вже в 1912 р. одесити дивилися перший художній фільм - кримінальну драму "Одеські катакомби".
   Один з найбільших кінофабрікантов, харків'янин Дмитро Харитонов побудував свою будівлю на ділянці № 33 на Французькому Бульварі для зйомок фільмів за участю Віри Холодної. В 1919 році всі приватні кінофабрики були об'єднані в кіностудію. У 1938 році Одеська студія художніх фільмів випускає картини про минуле українського народу ("Назар Стодоля", "Кармелюк"); про громадянську війну ("Мітька Лелюк", "Стара Фортеця"); про будні торгового флоту ("Танкер "Дербент"", "Дочка Моряка").
   У біографію світового кінематографа Одеса вписана фільмом Ейзенштейна "Броненосець Потьомкін", який знімався в Одесі. На кіностудії працювали Олександр Довженко, Марлен Хуцієв, Фелікс Миронер, Василь Шукшин, Петро Тодоровський, Володимир Висоцький, Станіслав Говорухін, Юнгвальд - Хилькевич і багато - багато інших. На даний час самий відомий режисер кіностудії - Кіра Муратова. І саме вихідці з Одеси - брати Ворнери стали засновниками найбільшої у світі кіноімперії - компанії "Уорнер Бразерс".
   На Одеській кіностудії знято безліч культових радянських фільмів. 10 травня 1978 року тут почалися зйомки фільму "Місце зустрічі змінити не можна". Дія фільму відбувається в післявоєнній Москві, де проходили і натурні зйомки, а декорації були в Одесі. Ще один "золотий" фільм радянського кінематографа знятий в Одесі - "Небезпечні гастролі". Головну роль в якому теж зіграв Володимир Висоцький. Тут частково знімали і "Золоте теля", дуже схожа Одеса на Чорноморськ - місце проживання останнього радянського мільйонера. Микита Михалков зняв "Рабу кохання", а Петро Тодоровський - "Кохану жінку механіка Гаврилова", з Одесою - мамою "прощалися" герої фільму "Ми з джазу", а в одеській школі №100 "вчилися" Петров і Васечкин. У 2007 році на екран вийшов серіал Сергія Урсуляка "Ліквідація", який повністю знімався в Одесі. Фільм відродив майже згаслий інтерес до місцевої кінонатури і до одеського говору.
   На території Одеської кіностудії в старовинному особняку розташований музей кіно Одеського відділення Національної спілки кінематографістів України. У музеї знаходиться понад десять тисяч одиниць зберігання - це матеріали, що свідчать про кінематографічної діяльність в Одесі починаючи з винаходу кінематографа і до наших днів. Тільки в одній кімнаті розгорнута загальнодоступна експозиція - від винайдення одеситом Йосипом Тимченко першого (за два роки до братів Люм'єрів) апарату для зйомки і демонстрації рухомого зображення, перших в Одесі кіноательє "Мірограф", "Мізрах" і до роботи Одеської кіностудії художніх фільмів аж до 1941 р. Решта приміщень зберігають раритети, артефакти, історичні матеріали про кінематограф в Одесі, які, через брак експозиційних площ, поки не можуть бути широко оприлюднені.
   Музей популярний серед істориків і людей, що вивчають і цікавляться історією кіно. У гостьовій книзі представлені відгуки від відвідувачів з Англії, Бельгії, Німеччини, Ізраїлю, Італії, Польщі, США, Японії,Угорщини, Канади, Франції.
   Музей співпрацює з провідними організаціями мовлення компаніями Одеси. Багато їх програми і передачі створені завдяки матеріалам музею кіно.