Написати листа
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ОДЕСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» ENG
Людям із порушенням зору (Тестова система)



Міжнародний день студента

Міжнародний день студентів як свято встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, який відбувся в Празі, в пам’ять чеських студентів – патріотів. Звісно, це свято асоціюється з молодістю, романтикою та радістю, але історія його, яка розпочалась в Чехословаччині під час Другої Світової війни, кровава та печальна.
28 жовтня 1939 року студенти та викладачі празьких університетів виступили на мирну демонстрацію на знак річниці утворення своєї історичної держави. Фашисти, побачивши непокору з боку народу захопленої ними території, цинічно розігнали цю мирну демонстрацію, внаслідок чого був убитий Ян Оплетал, один із студентів медичного факультету. Його похорони переросли у відкриту і масову акцію протесту. Почалися арешти. З ранку, 17 листопада 1939 року, прагнучи придушити виниклий настрій народних мас, карателі оточили празькі студентські гуртожитки і заарештували понад 1200 студентів, а також ряд представників викладацького складу, з яких дев’ятеро активістів та студентів цього руху демонстративно стратили в катівнях в’язниці празького району Рузіне без суду. Решта були відправлені в концтабір Заксенхаузен. Побоюючись подальшого опору, за особистим наказом Гітлера всі вищі навчальні заклади Чехії були закриті до кінця війни.
Українська спільнота, видчуваючи глибоку солідарність до принципів демократії, приєдналася до цієї міжнародної ініціативи і закріпила в своєму законодавстві День студента, який відзначається 17 листопада додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99.
Бажаємо Вам завжди бути переможцями, не втрачати дух свободи і впевнено дивитися в завтрашній день! З Міжнародним днем студентів Вас!